מהו ייפוי כוח מתמשך?
Lasting power of attorney
ייפוי כוח מתמשך, או בשמו המקוצר יפכ"מ, הוא כלי מצוין לתכנון העתיד שלך.
אדם חותם היום בהיותו בריא וצלול על מסמך בו הוא קובע מי יטפל בו ובענייניו החשובים בעתיד, ככל וייווצר מצב שהוא עצמו לא יהיה עוד כשיר לכך.
יפכ"מ, הינו מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), בעודו כשיר, למנות מיופה כוח שיקבל החלטות וינהל את עניינו במקומו, כאשר הוא כבר לא יהיה כשיר לעשות זאת.
יפכ"מ ייכנס לתוקף, רק כאשר ייקבע כי אדם יחדל להבין בעניין שלגביו ניתן ייפוי הכוח.
לא מדובר בטופס סטנדרטי הנחתם כלאחר יד, לפיכך הכרחי שיטופל רק על ידי עורך דין אשר הוכשר לכך.
יתרונות ייפוי הכוח המתמשך
מונע בירוקרטיה עלויות ופיקוח
כשאין ייפוי כוח מתמשך, החוק מחייב הליך מסורבל של מינוי אפוטרופוס ע"י האפוטרופוס הכללי ונטל בירוקרטי כבד על הילדים.
ייפוי כוח מתמשך מונע בירוקרטיה, עלויות כבדות, פיקוח של האפוטרופוס ודיווח על כל פעולה שבוצעה עבור חסוי שמונה לו אפוטרופוס.
מונע קונפליקטים משפחתיים בכל רגע נתון
הייפוי כוח מותאם לכל אדם לפי הנחיותיו וכולל הנחיות מדויקות לקבלת החלטות ולביצוען, ומגן בכך על החותמים ובה בעת גם מקל מאוד על האמונים על היישום ומונע מהם התלבטויות וכניסה לקונפליקטים משפחתיים או כספיים בכל רגע נתון.
תהליך עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך
בתוך שבועיים יכול להיות לך ייפוי כוח מתמשך מאושר על ידי משרד המשפטים שבו יוגדר ביחד ועל פי רצונותיך בצורה ברורה ומפורטת איך ינוהלו חייך בענייניך האישיים הרפואיים והרכושיים אם חלילה לא תהייה לך האפשרות להחליט עבור עצמך.
01
האדם (הנקרא "הממנה") בוחר מרצונו, בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה, בשל הידרדרות במצבו. הידרדרות במצב יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם.
02
הדרך לעשות זאת הינה על ידי מינוי של מיופה כוח במסגרת יפכ"מ, שיהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד, כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעניינו בעצמו.
03
לרוב, הממנה יבחר במיופה כוח על סמך יחסי אמון וקרבה עמו (לדוגמא: בן או בת זוג, הורים וילדים) או בשל מומחיותו או ניסיונו המקצועי (לדוגמא: רואה חשבון או עורך דין).
04
עריכת יפכ"מ והחתימה עליו מתבצעות בפני עורך דין (או בפני בעל מקצוע אם הממנה מבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך רפואי, כפי שיפורט בהמשך). בנוסף לחתימת הממנה, נדרשת גם חתימת מיופה הכוח. חתימות אלו מהוות הסכמה לתוכן יפכ"מ.
05
לצורך עריכת יפכ"מ יתקיימו ביני לבין הממנה 2 פגישות, פגישה ראשונה תהיה עם הממנה בלבד, מטרת הפגישה להבין מה חשוב לך ומהם צרכיך ורצונותיך. כיצד תרצה שיתנהלו חייך אם חלילה ייקבע כי לא תהיה כשיר לקבל החלטות עבור עצמך. מפגש שני יהיה לצורך חתימות.
שלבי עריכת המסמך
שלב 1 - פגישה ראשונה עם הממנה
נושאים לדוגמא שיעלו בפגישה :
- הטיפול השוטף בכספים ובנכסים שלך
- האם להישאר בבית או לעבור לטיפול בדיור חלופי/מוגן
- רפואה פרטית/ציבורית
- מנהגים ואורך חיים שהיית רוצה לשמר
- טיפול בחיות מחמד
- בקשות והעדפות לביקורי משפחה
- מתנות בימי הולדת של בני המשפחה
- עזרה כספית לילדים/נכדים
- ועוד נושאים רלוונטיים המותאמים באופן אישי לך כממנה
- לאחר מכן, אציע לממנה את כל האפשרויות והמנגנונים שיבטיחו שרצון הממנה אכן יתממש בעתיד וכן המלצות המבוססות נסיון בנושאים שחשובים יהיה להכניס לייפוי הכוח המתמשך תוך דאגה לאינטרסים של הממנה בכל ענייניו האישיים, הרפואיים והרכושיים.
שלב 2 - הכנת טיוטת הנחיות מקדימות של ייפוי הכוח המתמשך
לאחר קבלת כל המידע מהממנה, ייפוי הכוח נערך בהתאם לרצונות והעדפות הממנה אשר מנוסחות בייפוי כוח במערכת סגורה של משרד המשפטים – האפוטרופוס הכללי.
הנחיות מקדימות
- הממנה יכול לקבוע קביעה כללית – כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות ובכך להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות, או שהוא יכול לפרט מהו רצונו לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים וזאת באמצעות קביעת הנחיות מקדימות.
דוגמא: הממנה יכול לקבוע בענייניו הרפואיים את סוג או זהות המטפל המועדפים עליו או לקבוע בענייניו האישיים שמקום מגוריו בעתיד יהיה ביתו וכי המעבר לסידור חוץ ביתי יעשה בנסיבות מסוימות בלבד או לקבוע במסגרת הטיפול בענייניו הרכושיים כי מיופה הכוח ימכור או ישכיר את ביתו בעת נסיבות מסוימות או להנחותו להשקיע את כספיו בדרך מסוימת.
- פעולות הדורשות הסמכה בייפוי הכוח המתמשך ופעולות הדורשות אישור בית משפט
ישנן פעולות מסוימות המחייבות הסמכה מפורשת בייפוי הכוח לצורך ביצוען (לדוגמא: מתן תרומות ומתנות בסכומים מסוימים). ישנן פעולות מהותיות אחרות המחייבות את מיופה הכוח לקבל את אישור בית המשפט לצורך ביצוען (לדוגמא: עסקאות במקרקעין).
כל ההנחיות הנל ייקבעו ביחד עם הממנה בפגישה הראשונה וינוסחו על-ידי בצורה משפטית.
המסמך יונסח באופן ברור ופרקטי על מנת שאם חלילה המסמך יופעל יהיה ברור ופשוט לקיים את כל רצונותיו של הממנה.
שלב 3 - בדיקה ואישור הנוסח
לאחר ניסוח המסמך, המסמך יישלח אל הממנה ולמיופיי הכוח שמונו מטעמו, זאת לצורך בדיקה ואישור הנוסח.
יש לציין שהנוסח הראשוני הינו טיוטה בלבד אשר ניתן להוסיף/לגרוע ו/או לתקן את המסמך ככל ויעלה צורך מאחד הצדדים והכל באישור הממנה בלבד.
שלב 4 - מפגש חתימות
לאחר שהנוסח אושר, תתקיים פגישה לחתימות בה יחתום הממנה ומיופיי הכוח מטעמו (אין חובה לחתום כולם יחד באותו מועד, לאחר חתימת הממנה יכולים לחתום מיופיי הכוח כל אחד בנפרד).
מיופיי הכוח יקבלו הסבר מפורט על סמכויותיהם כמיופי כוח על פי חוק הכשרות והאפוטרופסות, תשכ"ב -1962 וכן יוסבר לגבי האופן שבו ניתן להפעיל את ייפוי הכוח על ידי מיופה הכוח ככל וחלילה יידרשו לכך.
דף הסבר יינתן לכל מיופיי הכוח המאגד בתוכו את סמכויות מיופיי הכוח והסבר על אופן הכנסת ייפוי הכוח לתוקף ככל ויידרש חלילה.
שלב 5 - הפקדת המסמך
ייפוי כוח מתמשך כשהוא חתום על ידי הממנה ומיופיי הכוח מטעמו יופקד על ידי במרשם האפוטרופוס הכללי – במשרד המשפטים.
לאחר מספר ימים מיום ההפקדה, הממנה יקבל אישור על הפקדה במרשם וכן עותק מייפוי הכוח חתום בחותמת האפוטרופוס הכללי על גבי הנוסח שהופקד. הממנה יקבל נוסח חתום דיגיטלי באמצעות המייל.
רק לאחר קבלת אישור הפקדה והטבעת חותמת ההפקדה על גבי ייפוי הכוח המתמשך, ניתן לראות את ההפקדה כמאושרת.
ייפויי הכוח יהיה מופקד במרשם המנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי ללא הגבלה בזמן וניתן יהיה לבטלו ו/או לשנותו על ידי הממנה כל עוד האדם צלול וכשיר.
מהם העניינים שבהם ניתן לתת הוראות ביפכ"מ
הממנה יכול לתת ייפוי כוח מתמשך לכלל ענייניו – האישיים, הרפואיים והרכושיים או רק לחלקם.
עניינים אישיים
ייפוי כוח מסוג זה מתייחס לרווחתו האישית של האדם, החלפת מקום מגורים אם יש צורך בכך, דאגה לשעות הפנאי של האדם ועוד.
רכוש ונכסים
ייפוי כוח מסוג זה מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו, זכויותיו והתחייבויותיו של האדם. התנהלות מול גופים כגון: בנקים, בתי השקעות, ניהול כל הכנסותיו הפיננסיות של אדם מנכסיו ועוד.
החלטות רפואיות
ייפוי כוח על כל מה שקשור בהתנהלות רפואית ועניינים בריאותיים.
כגון: קביעת תורים ובדיקות, החלטה לערוך פרוצדורות וניתוחים ועוד.
מי יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך ומי יכול להתמנות כמיופה כוח
האדם אשר מעניק ייפוי כוח על ענייניו ("הממנה") והאדם שיהיה מוסמך לקבל החלטות ולבצע אותן בשמו ("מיופה הכוח") חייבים להיות מעל גיל 18.
ייפוי כוח מתמשך יערך וייחתם בפני עורך דין שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח ואשר עבר הכשרה מקצועית מטעם האפוטרופוס הכללי.
אדם אשר יחולו עליו אחד או יותר מהתנאים הבאים לא יוכל להתמנות כמיופה כוח בייפוי כוח מתמשך:
- אדם שמונה לו אפוטרופוס, או שכבר קיים לגביו ייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקף.
- עורך הדין שהחתים על ייפוי הכוח המתמשך או בעל מקצוע שהחתים על ייפוי כוח מתמשך רפואי (רופא , פסיכולוג, אח או עובד סוציאלי).
- מי שהוכרז פושט רגל על ידי בית המשפט (ולא ניתן לו הפטר) או שהוכרז כלקוח מוגבל חמור על ידי בנק ישראל - לא יוכל להתמנות כמיופה כוח לענייני רכוש.
- מי שהוכרז פושט רגל על ידי בית המשפט (ולא ניתן לו הפטר) או שהוכרז כלקוח מוגבל חמור על ידי בנק ישראל - לא יוכל להתמנות כמיופה כוח לענייני רכוש.
- מי שהוכרז פושט רגל על ידי בית המשפט (ולא ניתן לו הפטר) או שהוכרז כלקוח מוגבל חמור על ידי בנק ישראל - לא יוכל להתמנות כמיופה כוח לענייני רכוש.
- מי שמספק לממנה מקום מגורים תמורת תשלום אינו יכול להתמנות כמיופה כוח (אלא אם הוא קרוב משפחה של הממנה).
מינוי מספר מיופיי כוח
אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח מחליף, למקרה שמיופה הכוח הראשון לא יהיה מעוניין או לא יוכל לבצע את תפקידו לצמיתות.
כמו כן, הוא יכול למנות מספר מיופיי כוח.
יש לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד ומהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם.